Stirrup-jar
Χρονολόγησηύστερος 13ος αι. π.Χ.
Mediumπηλός
Medium
Clay
Dimensions24.5εκ. × 8.7εκ.
Dimensions
24.5 × 8.7 cm
ClassificationΠήλινα
Classification
Ceramics / Pottery
Αριθμός ΑντικειμένουΝΓ0483
Object Number
ΝΓ0483
ΠερίοδοςΎστερη Εποχή του Χαλκού
ΠεριγραφήΤο αγγείο είναι διακοσμημένο σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του λεγόμενου "Πυκνού Ρυθμού", ο οποίος εμφανίζεται στο τέλος της Ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου. Οι περίτεχνα διακοσμημένοι ψευδόστομοι αμφορείς, εκτός από τη χρήση τους ως δοχεία για τη μεταφορά υγρών (αρωματικά έλαια, κρασί ή λάδι), πιθανότατα ήταν και αντικείμεν κύρους.Description
Further InformationThe vessel is decorated over almost all its entire surface and is a typical example of the so-called "Closed-style". This decoration appeared during the Late Mycenean period. Elaborately decorated stirrup-jars, besides their primary use as vases for the transportation of liquids (aromatic oils, wine or oil), probably had become objects of prestige.
The stirrup-jars had two mouths, one of which is closed, i.e. is not functional. In this way various liquid products, such as aromatic oils and wine, could be safely transported, while at the same time facilitating their discharge. The birth apace of this vessel was Crete, but was widely spread by the Myceneans during the 14th and 13th centuries BC.
Οι ψευδόστομοι αμφορείς διέθεταν δύο στόμια, εκ των οποίων το ένα είναι κλειστό, δεν είναι δηλαδή λειτουργικό. Με τον τρόπο αυτόν, μεταφέρονταν με ασφάλεια διάφορα υγρά προϊόντα, όπως αρωματικά έλαια και κρασί, αλλά παράλληλα διευκολύνονταν η εκροή τους. Το σχήμα του ψευσόστομου αμφορέα επινοήθηκε στην Κρήτη, αλλά διαδόθηκε ευρέως από τους Μυκηναίους κατά τον 14ο και 13ο αι. π.Χ.